Nieuws

Sleinse Jogging

Vrijdag 19/04/2024 vond de eerste jogging van het nieuwe Augustijnencriterium plaats. Deze ging door aan Chiro Sleidinge georganiseerd tijdens de jaarlijkse chirofeesten.

Ondanks het uitblijven van de lente en de gure aprilse grillen was er een mooie opkomst. Er waren in totaal 157 deelnemers voor de jogging (37% meer als het jaar ervoor). Daarnaast mochten wij op de kids run ook 29 jonge lopertjes verwelkomen welke het allemaal schitterend gedaan hebben. Ook waren er enkele snelle teams aanwezig om voor het prijzengeld te strijden (zie evergemsejoggings.be voor meer info).

Wij als Kozirunners mochten zeker ook niet ontbreken op deze gezellige voorjaarsloop!

1ste Start-to-run (Begeleiders Tom & Isabelle)

September, de start van iets moois, een STR loopgroep van de kozirunners. Voor de 1ste keer een loopgroep begeleiden, vol zenuwen en niet wetend hoe het zou “lopen”. Na de eerste loopsessies al opgemerkt dat dit een zeer leuke groep was om te begeleiden. Doel, iedereen tot aan de 5k krijgen. Wat begonnen is met 1min lopen en 2min wandelen is inmiddels al ontpopt tot het lopen van de 5k zonder wandelen. Helaas is 1 loper moeten afhaken wegens zwangerschap, enkele lopers namen de draad terug op na ziekte of lichte kwetsuurtjes. Door weer en wind staan de lopers paraat om het beste van zichzelf te geven en zijn ze gemotiveerd om hun doelen te behalen. Dedication is hier het juiste woord en dat kan alleen met zo’n close groep. Inmiddels al aan het intervallen om het volgende doel te bereiken “de Linde 72 toer ” van jawel de 7.2K.

Slenne loopt, al 800 joar lank

Wat begon als een wijs idee van één van onze leden werd afgelopen vrijdag werkelijkheid. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie en als afsluiter van het feestjaar “800 Jaar Sleidinge” organiseerden wij ons allereerste loopevenement “Slenne loopt, al 800 joar lank”.

Afgelopen jaar organiseerde het Comité “800 jaar Sleidinge” reeds tal van activiteiten en zijn wij als nieuwe organisatie heel erg trots dat het alsnog mogelijk was om zelf ons steentje op een sportieve manier bij te dragen.

Na wat rondstrooien van ideeën hadden we een goed concept gevonden: 800 rondjes van 800 meter en dit als verwijzing naar 800 jaar Sleidinge. Dit alternatieve loopevenement met vrije start was kindvriendelijk en toegankelijk voor zowel lopers als wandelaars. Ideaal om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen. In samenspraak met het comité verkregen wij een tijdslot van twee uur om onze ambitie in de praktijk om te zetten.

Tijdens het brainstormen ontstond al snel het besef dat er gedurende deze twee uur maar liefst 640 kilometer diende afgelegd te worden en gingen wij er vanuit dat dit bij gunstig weer wel haalbaar zou zijn. Voor een doorwinterde hardloper maken de weersomstandigheden minder snel een probleem maar nu was het wel noodzakelijk om vooral de lokale inwoners aan het sporten te krijgen.

Als voorbereiding gingen wij op zoek naar een geschikt parcours, ontwikkelden een eenvoudige applicatie om het gelopen aantal rondjes te registreren en werd er gezocht naar een grote rode drukknop waarop na elk rondje gedrukt kon worden. Er werd een dossier ingediend bij de gemeente Evergem welke voor ons een veilig en verkeersvrij plan opstelde.

Binnen onze loopgroep was er veel animo en boden velen spontaan hun hulp aan als vrijwilliger. Seingevers, hulp bij de drankbediening alsook de aankleding, opbouw en afbraak werden op deze manier een fluitje van een cent.

Er kwam spontane hulp van Danny Mortier voor ons vocaal (met de microfoon) aan te moedigen en een toffe sfeer te brengen. Tevens kregen we ook onze isotone drank (inclusief bidons met kraantje) gesponsord door “Effetto Corsa Running”.

De dag van het evenement was opnieuw een natte regendag. Het regende namelijk al een volledige week en grote delen van Vlaanderen waren reeds volledig ondergelopen. Dat belooft! De opbouw startte reeds om 13u en door het slechte weer was er in de voormiddag nog tijd om het loopevenement nog een extra dimensie te bieden door het aanmaken van een Strava segment. We liepen nog snel het parcours, uploadden de data naar Strava en zetten de route om naar een publiek segment. Op die manier konden alle Strava-lopers participeren in enkele virtuele klassementen.

Desondanks het slechte weer stonden wij stipt om 17u met een groepje van 20 personen klaar voor de start. Al gauw sloten er steeds meer mensen aan. Zowel jong als oud, stappend of lopend. Het resultaat liet dan ook niet lang op zich wachten. Om 17u45 stond de teller op 500 rondjes en iets na 18u mochten wij reeds het 800ste rondje afroepen. Een succes! En dit door de massale opkomst van de lokale inwoners!  Door wind en regen bleven wij gemotiveerd het laatste uur doorgaan tot een mooi onverwacht eindresultaat van 1210 rondjes.

Bavo Laureyns, woonachtig langs het parcours, werd met maar liefst 37 rondjes onze Local Legend. Steven Verniers & Sanne van Helmond gingen aan de haal met de KOM en QOM. Zei kregen na het evenement een kleine extra attentie van Linde72. Enkele lekkere potten ijscrème naar keuze. Smullen maar!

Bij deze willen wij “het bestuur” onze vrijwilligers, gemeentediensten, inwoners en vrienden nog eens dik bedanken voor alle ontvangen hulp.

1210 keer dank u wel !!

Herfst update

Onze kozirunners zaten ook in de maand november niet stil! Nu het buiten frisser wordt blijven wij dapper lopen én trainen. Hieronder enkele hoogtepunten.

De mooiste halve

Op 1 november liepen wij met een groepje Kozirunners “De mooiste halve”. Langs het Donkmeer in Berlare heeft dit event zijn naam niet gestolen. We liepen langs en zelfs over het meer in een aangename temperatuur. De wind kon op sommige plaatsen best pittig zijn maar dat weerhield onze kozirunners er niet van om héél goede tijden te lopen!

Halloweenrun

Deze kindvriendelijke loop en drink met heksensoep bracht heel veel sfeer. Jullie zagen er allemaal fantastisch uit! Dit is zeker voor herhaling vatbaar volgend jaar en hopelijk hebben wij de mensen langs het parcours toch niet té veel angst aangejaagd.

Keigatboss Cross

Onze eerste trailloop georganiseerd door Effetto Corsa Running hebben wij ook achter de kiezen. Dit nieuwe loopevenement stond volledig in het teken van Kom op tegen kanker en hier mochten onze ervaren traillopers niet op ontbreken! Onder droge omstandigheden liepen zij één of meerdere toertjes van 3km te Ursel in het Keigatbos. Eveneens een unieke locatie.

Groepstrainingen

We mochten deze herfst in onze handen wrijven met de ideale weersomstandigheden. Met uitzondering van één week liepen wij met onze groepen doorgaans in aangename en droge temperaturen. We lopen nog steeds in drie groepen. twee loopgroepjes met verschillende niveau’s en één eveneens heel mooie start-to-run groep.

Olna-Spa-Olne

Absoluut nog te vermelden waard! Twee leden en steevast de beste lange afstandslopers onder de Kozirunners liepen op 26 november maar liefst 70km. Dit van Olna naar Spa om opnieuw naar Olne te lopen om te finishen. Het parcours lag enorm drassig en op grote delen was er zoveel modder aanwezig waar een mountainbike niet meer doorgeraakte. Knap gedaan jongens!

Eerste maanden kozirunnen

Ondertussen zijn we een kleine 2 maand ver en hebben we onze start absoluut niet gemist! Met een mooie groep en reeds 35 officiële leden wordt er wekelijks 3x gelopen. Het valt op dat op dinsdag en donderdag de loopkriebels het meest aanwezig zijn maar ook op zondag is er veel enthousiasme en sportplezier.

Onze start-to-run groep is goed gevorderd in het programma en waar de trainingen rustig gestart waren begint het nu week na week intensiever te worden. Er wordt reeds 4 minuten gelopen en 1 minuut gewandeld. Het mag gezegd zijn dat de start-to-runners een hechte groep geworden zijn met veel ambitie!

Ook onze eerste jogging was een feit. We waren talrijk aanwezig op Volpenswege Jogging (op 15/09) waar er bewust en onbewust al mooie posities in het klassement werden gelopen. Deze jogging was voorzien van één lus van 3km welke 1,2,3 of 4 keer kon worden afgelegd. (respectievelijk 3-6-9 of 12km). We namen deel in de afstanden 6 en 12km. De meeste leden kozen voor een rustige 6km. De gevorderden kozen voor 12km waar zij een 4de en de 5de stek wisten te bemachtigen.

De joggers lopen momenteel in twee groepen. Een groep aan een tempo van 6:30 met, indien nodig, kortere afstand of tragere snelheid en een groep met een tempo van 6:00 of sneller met daarin een vrijblijvende training. Na de warm-up kan vrijblijvend een training gecombineerd worden. Korte of lange intervallen, heuveltraining met als bedoeling het lichaam te prikkelen. Op deze manier verbeteren we onze weerstand en scherpen we de conditie aan.

Het weer was zeer gunstig gedurende de eerste maanden. Het is donker maar we gaan steeds goed verlicht op pad. Het alom bekende motto “Winter miles, Summer smiles” zal het effect niet missen en wij kijken alvast uit naar het voorjaar met als belangrijkste doel onze start-to-runners te laten doorstromen naar de volgende groep.

Startweek

Onze startweek was een succes! Eerst en vooral hadden we het weer mee. Onder een mooie avondzon brachten wij 45 geïntresseerden samen op het kick-off event. Er was veel interesse bij de start-to-runners maar er waren eveneens ook ervaren joggers als gevorderden.

Tijdens onze allereerste kennismakingsloop werd gekozen voor de standaard “Linde72 route”. Deze route met totale afstand 7.2 km was ideaal om gezellig een uurtje met elkaar op pad te gaan en elkaar beter te leren kennen.

Al snel werd duidelijk dat de basissnelheid van 9.5 km/u te hoog lag voor een groepje joggers. Het was dan ook een goede beslissing om met deze subgroep te vertragen en enkele joggers vooraan te zetten om de tempowijziging aan te geven.

Daarnaast ging onze start-to-run groep apart op pad onder de deskundige begeleiding van Tom. Er werd gekozen om aan de absolute basis te starten (1 min lopen/1 min wandelen). Dit om er voor te zorgen dat er niemand een te zware inspanning zou leveren. Wij konden namelijk niet op voorhand inschatten wie reeds welke conditie had en dan is het altijd beter om iets trager te lopen dan iets te snel. Deze tragere loopjes brengen doorgaans ook meer bij aan de basisconditie!

In samenwerking met de personal coaching van Improve Lievegem werd een 12 weken start-to-run groepsprogramma opgesteld om onze leden optimaal te begeleiden. Ook in week twee is het nog mogelijk om van bij de start aan te sluiten.

Op zondag vond onze eerste lange duurtraining plaats. We liepen afstanden van 12, 16 en 31 km. Ook was er die dag een deel van de start-to-run groep aanwezig welke een extra training afwerkten. Aan toewijding en motivatie dus helemaal geen gebrek.